Senaste inläggen

Av Karin Fischer Kristiansson - 23 november 2012 15:29

Hovdamen är förståss med :-)

Jihoooo!! En hel helgs hundträning. - det var längesedan!!!
Denna gången ska coachinggänget vara i Dittes hall i Motala.
Idag har vi bjudit in Lena Löfroth för att prata om hennes tankar runt helhet! Det ska bli jättespännande!! Heléne Lindström och Sofia Edlind kommer också med i kväll - kul!!
Lördag och söndag blir det en massa träning och Lena stannar och tränar med oss - vilken förmån!!

De få träningar vi gjort sedan vi kom hem har varit RIKTIGT roliga - Qlura har varit på hugget och sugen på att träna! Jag hoppas att min träningsmotivation också håller i sig, det har varit lite si och så med den ända sedan SM - men nu är det KUL igen

ANNONS
Av Karin Fischer Kristiansson - 9 november 2012 18:38

Dags att knyta ihop den här säcken.... Tja, vad ska man säga??!! Det har varit en helt underbar resa på många sätt!! Det kommer att ta lång tid att smälta alla intryck, upplevelser och erfarenheter!!

Vi har en dag kvar i Windhoek och sedan bär det av hemåt med sorg i hjärtat över att denna resa är slut. Kl 12.30 den 12 nov landar vi på Landvetter.

Denna blogg var tänkt som ett sätt för oroliga där hemma att hålla koll på oss och för att dokumentera resan för egen del- KUL att så många andra har hängt med oss!! Tyvärr har vi inte haft uppkoppling så ofta, men har försökt att uppdatera när vi haft möjlighet.

Några kompletteringar
Vi köpte förstås karameller till farbrorn i hyddan, typ ett kilo. Han blev fullkomligt överlycklig!!!!!!

Dagen efter vi lämnade Angola så startade regnperioden på riktigt. Vi hann dock uppleva några riktiga åskväder med hemska smällar.

Nästan alla i Angola har någon typ av business, stor eller liten, de gör pengar på allt!!

En annan reflektion från Angola är att det är viktigare att använda bilbälte än att köra nykter. Man blir bötfälld varje gång utan bälte men är man lite onykter är det inte så noga....

Ni som är sugna på semester i Afrika - vi rekommenderar verkligen att ni åker till Namibia!! Det är vackert, enkelt, säkert, finns massor med djur och helt fantastiskt!!

Nu jobbar vi på brännan både idag och imorgon, det har inte blivit mycket av den varan alls.

Ses snart!!!

Nästa inlägg blir hundrelaterat!!ANNONS
Av Karin Fischer Kristiansson - 9 november 2012 08:10

                       

Av Karin Fischer Kristiansson - 9 november 2012 06:036000 år gamla hällristningar vid Twyfelfontain. Lejonet är inget lejon utan schamanen när han hamnat i trans, därav den långa svansen, det är schamanens arm.......

   


Fel fokus, suddiga töser.... men i alla fall... poolen på Doro Nawas Camp i Damaraland


Utomhusduschen på verandan

   


Frukost när solen går upp över öknen

 


Det är kallt i öknen på morgonen.....

 


Vi spårar ökenelefanter. Linsskyddet till kameran ligger i sanden för att visa hur stort spåret är.....

 


Ökenelefanter

 


Etosha Safari Camp

 

Detta boende var inspirerat av de svartas svartbarer och återvann det mesta. Här stolar av gamla badkar och bildäck. LP-skivor blev skålar och väskor, kapsyler hållare för tandpetare mm

   

Av Karin Fischer Kristiansson - 8 november 2012 21:42


Målet idag är att ta oss ner till Windhoek och lämna tillbaka bilen. Först åkte vi till en krokodilfarm.

De hade 42 avelsdjur, varav 4 var hanar, den största ca 60 år och vägde 1 ton, en hona var 110 år och lade fortfarande ägg… Jonny gick förbi en krokodil som låg och vilade sig, när den såg honom – högg den mot honom, de gör det med ett tryck på 1000kr, det small bra. Vi fick klappa krokodiler som var 10 månader gamla, först när de är 3 år börjar de användas för kött, bälten, väskor mm. De växer jätte långsamt. Farmen hade ca 4000 st krokodiler totalt.

   

Sedan åkte vi till ställe som räddar cheetas (geparder), Cheeta Conservation Found. Vi hade nog lite för stora förväntningar på det stället, så vi blev lite besvikna. Men vi fick se 4 honor, 2 väldigt nära och 4 hanar, alla väldigt nära. Utställningen de hade satt upp runt geparden var riktigt bra!

 


Kolla skuggan - nästan ingen alls!!!

 

Windhoek nästa! Checkar in på vårt lilla pensionat och åker för att lämna tillbaka bilen. Vi är där ca kl 17.15 och uthyrningsfirman stängde kl 17…. Men tack och lov var det folk kvar så det var inga problem. Vi har kört totalt ca 370 mil, inklusive ca 40 i Angola. Men såå mycket vi sett och såå mycket vi upplevt, det har varit värt varenda mil!!!

En liten sväng på stan och sedan tillbaka till hotellet – OCH VI HAR KONTAKT MED VÄRLDEN!!!                  


Av Karin Fischer Kristiansson - 8 november 2012 21:36

Den 6 november

Hej då Angola!!


Vi åker ner till gränsen, Vivi hjälper oss över, det går väldigt smidigt och vi får vår hyrbil, samma Hyundai som vi hade tidigare, fast vi egentligen skulle ha en Toyota Corolla, men vi klagade inte….. Det visade sig att den inte var fulltankad som den egentligen ska vara, och det tankställe vi hade sett ut på kartan, det fanns inte längre….. Det är GLEST mellan tankställena här i Namibia!! Vi hade inte klarat oss till nästa ställe, så vi fick åka en LITEN omväg, på ca 7 mil totalt, om nationalparken Etosha och tanka där….. Vidare mot Waterberg, strax utanför Otjivarongo så blir Jonny stannad av polisen – han har kört för fort. 129 km /timmen, 9 km för fort…. 1000 N$. Polisen var trevlig och snäll, Jonny slapp böter…. Utan att muta.. Väl framme vid Waterberg Plateu Park möter oss ett gäng babianer och 3 kudus utanför huset. Inne i huset ligger det en uppmaning om att inte ha fönster och dörrar öppna, samt att hålla koll på grejorna för babianerna är kleptomaner..

 

Ett snabbt dopp i poolen, middag, en film på datorn (Kvarteret skatan reser till Laholm)och sängen. Denna dagen körde vi 63 mil, det går såå smidigt, vägarna är spikraka och det är ingen trafik alls. Detta land är så vackert!!! Har sagt det förut, men det tål att sägas igen!!!

 


Den 7 november


Lång och god frukost, poolhäng hela förmiddagen. Tyskarna som låg bredvid oss hade inte så bra koll på sina saker, så en av babianerna tog deras apelsinjos och drack upp den J. Lunch och sedan ut på en 4 timmars safari, här finns nämligen djurarter som inte finns någon annan stans i Namibia.

Vi såg roan och sable som är 2 ovanliga antilop arter och vi såg BUFFEL och vit noshörning!!!!! Samt en hel del andra arter som vi sett tidigare. Buffeln här i Waterberg är helt fri från sjukdomar som de tydligen ofta lider av, TBC och mul- och klövsjuka. Vi såg den vid 2 olika vattenhål och de är väldigt vaksamma och aggressiva -  skulle inte vilja möta någon öga mot öga….

  • The big five: elefant, noshörning, leopard, lejon och buffel
  • Etosha big five: elefant, noshörning, leopard, lejon och fläckig hyena
  • Kristiansssons big five: elefant, noshörning, lejon, buffel och gepard

   

Av Karin Fischer Kristiansson - 8 november 2012 21:31

Den 5 november


Karin och Jonny åkte med Anna till sjukhuset för ett studiebesök på HIV-avdelningen. När Anna började jobba med ADPP´s HIV-projekt så var 11% smittade, idag är det 4%. Att jämföra med områden i Sydafrika och Botzvana där över 30% är smittade. All HIV kontroll och behandling är gratis i Angola liksom all annan sjukvård. Ett mycket intressant besök!!


Därefter åkte vi åter ut till Cipriano som lever traditionellt i ”hyddor”. De dagar då hans motorcykel är sönder går han till jobbet inne i Ondjiva, han börjar gå kl 4 och det tar 4 timmar.. Det var ett riktigt spännande besök!! Hans fru möter oss i sin traditionella dräkt, de visar olika köksredskap som de använder, Cipriano visar sina jaktredskap, spjut, klubba,pil och båge (han berättar att man ALLTID har ett vapen på sig när man är ute och går), vi blir bjudna på någon alkoholhaltig dryck utvunnen ur någon palm – även barnen smakade….. Jonny visade en av damerna hur man snusar, nu snusar han ju inte längre men använder något te-liknande substitut - det var roligt!! Frun tog emot de små presenterna vi hade, några vykort med typiska svenska bilder och ett änglaspel med älgar, hon tackade med ett ”inidanrop” – hon verkade bli jätte glad!

   

Sedan fick vi också en present – en TUPP!!! Det var bara att tacka och ta emot, men hur skulle vi transportera den…….??? Paulo, chauffören han visste, man knödde in den under sätet på bilen – och där stannade den hela tiden. Nu var vi tuppägare – en kort stund - Paulo fick tuppen av oss till sin höna därhemma.

 

Sedan åkte vi till Annas sons skola för ett kort besök. Det blev en väldig uppståndelse när vi kom.. De hade många frågor till oss, de dansade för oss, sjöng deras nationalsång och gav oss fina armband. Skillnaden blev VÄLDIGT tydlig – att vi svenskar är såå stela och de så glada och spontana – efter de hade dansat loss fullständigt en stund, ber de oss att dansa……. Det blev ingen dans. Efter de hade sjungit nationalsången ber de oss att sjunga vår, det tog en stund innan vi bestämde att vi skulle sjunga och ytterligare en stund att bestämma vem som skulle ta ton/börja…. Vi lämnade över en pärm som innehöll en massa om Sverige, som vi hade förberett. Den lade rektorn beslag på, han sa att den skulle förvaras på hans kontor……

 

Det är konstigt hur fort man vänjer sig, det som vi upplevde som lite läskigt när vi var nya i Angola är nu ganska normalt, men riktigt allt vänjer man sig inte riktigt vid, tack och lov. Monia sat: Jag kommer aldrig vänja mig vid att barn går och letar mat bland soporna.

Av Karin Fischer Kristiansson - 8 november 2012 21:23Giraffer i Etosha  Gepard 3 m från  bilen

   


Typisk Angoliansk mat

 


Marknaden i Ondjiva där man handlar drive-in om man har bil


Trotjänaren!! 

 

 

En skola ute på landet för de minsta barnen


Frukost vid Kunenefloden

 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se