Senaste inläggen

Prinsessan har fått en hovdam och familjen har därmed utökats med ännu en medlem.

Får jag presentera:

 

foto: Kennel Tanspots

Tanspots Brentanos Bhettie-Beluga "Kitty"

Kitty blir 5 år i december och vi har fått låna henne från Kennel Tanspots, Maria Winberg, hon kommer troligtvis att åka hem ibland och bli mamma igen. Kitty är inte vilken Lancashire Heeler som helst - hon är helt underbar. Hon kom till oss i söndags och när hon klev över tröskeln så sa hon "Jaha, är det här jag ska bo nu" - gjorde sig hemmastadd och beter sig som om hon alltid bott här.

 • Kitty är glad, positiv, orädd, fräck och full med energi
 • Hon kan ingenting på kommando, fel - hon kommer när man ropar hennes namn, trots det är hon otroligt lätt att ha att göra med, hon är väldigt följsam och har kunnat gå lös sedan dag 2.
 • Prinsessan och hovdamen kommer väldigt bra överens, långt över förväntan och vi hoppas nu att Qlura kommer uppleva att hon har sällskap när hon är själv hemma.
 • Kitty älskar att busa och kela i soffan
 • Barnen tycker jätte mycket om henne och hon tycker om dem och äntligen får barnen en hund som de kan leka med....   
 • Qlura får numera skynda sig lite om hon ska få karamellerna som delas ut, för annars finns det någon annan som vääldigt gärna vill ha dem.

Jag och Qlura tränar ingenting just nu - det vi kan göra ibland när andan faller på, är att leka en massa. Det ligger i linje med den träningsomläggning jag har bestämt att vi ska prova, Prinsessan har tidigare ibland kommit undan med att maska och vara lite lat... - slut med det nu   och i takt med att vi håller oss till konditions- muskelbyggarplanen, så verkar hon faktiskt ta i mer och mer - dessutom hjälper hovdamen till att konkurrera om leksakerna och köttbullarna, vilket också Qlura taggar på och i och med det verkar hon också uppskatta lekarna ännu mer. Så efter en första utvärdering så verkar det som om vi är på rätt väg.


Det kommer inte att bli någon regelrätt träning förrän i början av augusti, då ska vi damma av momenten, så får vi se hur mycket vi hinner med innan 18 augusti, då det är rankingtävling i Kungsör.....   . Den är ju jätte viktig på ett sätt, samtidigt som om jag vill komma till bukt med den brist på engagemang jag ibland kan uppleva, så behöver jag göra en större omläggning i min träning och tro på och hålla fast vid den ett tag oavsett vilka tävlingar som ligger framför oss. Qlura är ung och det kommer fler rankingtävlingar och eventuella mästerskap.


Till sist: ett STORT GRATTIS till bästa coachingkamraterna, Cecilia, Erika och Ulli, som tävlade i Råhagen igår!!!!   Jätte fina insatser av er alla, även om det inte räckte hela vägen för några och absolut hela vägen för någon - fina SM-poäng!!!   


ANNONS
Av Karin Fischer Kristiansson - 29 juni 2012 07:51

Vi hade förmånen att bli inbjudna till ett fantastiskt läger, Cellavie Obedience Summer Camp 2012. med deltagare från Nordens alla länder samt Ryssland! Deltagare som tävlat på hög nivå, 3 nationsmästare, samt deltagare som är otroligt kompetenta hundtränare (det ena utesluter såklart inte det andra) och dessutom villiga att på ett inspirerande, ödmjukt och nyfiket sätt dela med sig av sina kunskaper och tankar.

Jag skulle ju ha lydnadsuppehåll......... men efter dessa 3 dagar så har jag förhandlat med mig själv   , så - ja, jag ska ha lydnadsuppehåll, men vi ska leka en massa, som vi förhoppningsvis har nytta av i augusti när vi sätter igång igen   

Vi höll till på Åkerbyherrgård utanför Nora - kan jag varmt rekomendera för hundaktiviteter, stora gräsytor, fina rum, god mat, otroligt tillmötesgående personal samt väldigt väl inställda till hundarna - vargarna i skogen på andra sidan vägen bidrog dessutom med lite extra spänning.

Tack Cellavie dogdesign för fina presenter, leksakerna "Twittis" och "Mick" uppskattades av liten prinsessa och kepsen av mig.

Stort tack till er alla som var med - jag kommer leva länge på detta!! Jätte tack - arrangörerna Ditte, Helené och Maria, för fantastiska dagar!


Vi har nu fått hjälp med att lägga upp en kondition- och styrkeplan, så nu jäklar - kanske till och med jag får röra lite extra på mig.... inte en dag försent i så fall   . Målet är förståss att Qlura fysiskt ska hålla, men också att hon med bättre kondition ska klara att hålla huvudet kallt även när hon är borta hemifrån, hon bränner en del energi när hon inte får sova i sin egen soffa


På söndag hämtar vi sparringpartnern, så här ser hon ut:

     

Foto: Kennel Tanspots , ägare Maria Winberg

http://hstrial-marksridcentrum.homestead.com/indexhundar.html

Hon kallas Kitty och är en Lancashire Heeler Mer info kommer.


Nu ska jag åka och hämta mina flickor, de har varit på Koster och jag har inte träffat dem sedan midsommardagen!! Längtar!

ANNONS
Av Karin Fischer Kristiansson - 18 juni 2012 21:17

Återigen, tack alla för alla grattis och värmande kommentarer - fantastiskt att så många håller koll och är så generösa med beröm och komplimanger   Det är underbart att det inom denna sport finns så många som vill oss väl.


 

foto: Gittan Martinsson, på finaldagen. så kan det se ut när halva domarstaben inspekterar......

Inför SM:et har jag tyvärr haft väldigt dåligt med träningsmotivation, jag var helt urladdad efter VM......

Men vi kom till final i år igen  , efter kvalet var vi femma, vilket innebar att vi startade som 11 hund i finalen. Prinsessan kändes laddad och jag likaså,

 • Ff är en av våra akilleshälar, men förflöt rätt ok, de ca 4 minutrarna,  med våra mått mätt, tyvärr avslutades det med ett skall som förståss kostade många poäng.
 • Z - satte sig snabbare än på mycket länge   
 • Inkallningen - finare än under kvalet, kanske att vi kan hitta tillbaka till vår gamla teknik, tror att hon "sejfar" efter att ha glidit runt på inomhusmattor - har nog känts lite i tassarna....
 • Rutan - låg på diagonalen, hon sprang rätt efter en liten stund och jag MISSAR att ställa henne rätt, några extra kommandon och flera poäng bort....
 • App.dir - som har strulat, funkade fint
 • Hopp app - helt ok
 • Vittring - fint ut, fin sortering, bra start hem - sedan blir hon stående och ser frågande ut... jag kallar på henne, hon spottar ut pinnen och nollan är ett faktum..
 • Fjärren - ganska slöa skiften

Vi slutade på en 10e plats och lite i backspegeln så är jag faktiskt jätte nöjd, lilla prinsessan har faktiskt inte gjort mer än 12 elitstarter (exl. mästerskap) i sitt bara 4 åriga liv - vad kan man begära, dessutom är jag ju helt ny i dessa sammanhang, så jag kanske till och med ska vara mer än jätte nöjd   


Stort Grattis till Maria som försvarade sitt SM-guld!!!! Jätte grattis till Carin och Vallhunden Lyxa (Qluras mamma är Lyxas mormors syster   ) som tog silvret, på sitt första SM!!!!!  och Grattis till Diana och Zack som tog hem bronset!!


Vilket fantastiskt arrangerat SM, de satte alla detaljer och fick ihop en grym helhet!!


Väl hemma igen har jag funderat över dag 2 på mästerskap och tryck, fokus, koncentration och säkerhet och kommit fram till att jag behöver lägga om mitt upplägg och min träning, så här kommer det att se ut den närmsta tiden:

 1. Jag har anlitat hjälp från Aktiv Hund i Velanda (Trollhättan) www.aktivhund.nu för att göra en långsiktig plan för fys och konditionsuppbyggnad. Min hypotes är att Qlura inte orkar dag 2 (vilket har varit tydligt på 2 SM och ett VM) pga att hon har för dålig kondition.
 2. Om allt går i lås så ska Qlura få en sparringparter, som kanske kan peppa henne till att ta i och använda mer tryck. Jag kanske också kan ha lite nytta av den   
 3. Vi ska ha ett låångt lydnadsuppehåll (med nästa helg som undantag - se nedan) och om vi ska träna så är det bara när det finns engagemang och tryck
 4. Vi ska valla så mycket vi bara kan och orkar

Under tiden skall jag fundera på hur upplägget runt lydnadsträningen ska se ut när vi väl sätter igång igenSöndag - tisdag efter midsommar har vi fått den stora äran att bli inbjudna till ett fantastiskt läger med otroligt kompetenta deltagare från olika länder, med långa meritlistor i lydnadssammanhang, jag känner mig hedrad att få lov att vara med under dessa dagar!Av Karin Fischer Kristiansson - 11 juni 2012 20:06

Träningspasset jag vill glömma.....


De 3 moment som fungerade förhållandevis väl var

 • friaföljet - fint fokus, tyst i sidoförflyttningar och vändningar på stället trots språngmarsch och halt innan
 • Z - fint fokus, fina vinklar och helt ok skiften
 • hopp.app - helt ok

Sedan kom de andra 5.....

 • Rutan - bromsar alldeles för tidigt - ett gammalt bekymmer som blivit tydligare och tydligare den sista tiden
 • Vittring - blir osäker, fast hon tar rätt pinne - det är bara mitt fel (vems annars  ) vi har missförstått varandra vid några tillfällen det sista.......
 • App.dir - drar mot mitten, framför allt åt höger, känns lite vilsen. Jag lade inte upp detta enligt planen, som var 100% lyckanden för att få självförtroende - dåligt gjort av mig!
 • Fjärr - slarvar med uppsittandet, jag får tävlingsnoja och nöter på det, helt i onödan - hon var trött och jag kunde köpt den rörelsen - egentligen, återigen höll jag mig inte till planen - att skapa självförtroende, skärpning!
 • Inkallning - inte alls de ställanden som hon gjort tidigare.... det har ju varit vårt paradmoment....    

Qlura är en fantastisk hund och hon har egentligen aldrig haft en formsvacka under sina 4 år, så att det kommer en någon gång är ju helt väntat, tycker dock att den kommer något opassande 5 dagar innan SM.....   


Jag gjorde ytterligare några apporteringsdirigeringar efter en paus, med rätt upplägg och en vittring med fokus på lyckande - och då   

Av Karin Fischer Kristiansson - 8 juni 2012 13:48

.................. drar det igång  

Det ska bli JÄTTE roligt att få vara med på ännu ett SM.


Alldeles lagom, så har apporterings dirigeringen börjat strula, transporterna i Z:at är bedrövliga och vi hittar inte den sköna känslan i friaföljet.

Men... det är ju en vecka kvar  .  

Den tiden kommer vi att ägna åt att bygga självförtroende (bl.a göra de moment som strular plättlätta och se till att bjuda på så många lyckanden det bara går), att ta i även om det tar emot lite (träna när det är varmt, flera pass om dagen, mm) och att gasa (hög förväntan på häftiga belöningar)  . Så får vi se hur långt det håller.........


Igår blev det lite av ett sista genrep, vi hade tävlingsträning på Trollhättans BHK. Min äldsta dotter var med och ville agera störning - och som hon störde!! Hon sprang runt och tjoade, ropade "fel" kommandon, rörde sig mycket nära och viftade med en ruska (som var till alla knott egentligen) framför nosen, över vittringspinnarna, osv - detta ledde ju förståss till några detaljbrister, men Prinsessan löste att hålla ihop programmet helt ok  . Tack för hjälpen alla ni som var med!! 


Nu packas det för en friidrottshelg i Kil, hoppas på bra träningsmöjligheter


Ha en skön helg!


Tack ALLA för hejarramsor, glada tillrop, peppning och stöttning i allmänhet!  


Vi ska göra så gott vi kan om 2 veckor och träna på så bra vi kan inför. Tyvärr är det svårt att hitta lydnadsinspiration, vi är ganska urladdade efter VM, men om vi håller oss till den skriftliga planen, så borde vi få till rätt så många, tillräckligt bra träningspass trots att motivationen tryter.  


Tänk - vi har deltagit på Världsmästerskapen i lydnad och vi var till och med i final, lilla jag och prinsessan - Heelt gaalet!

Efter kvalet var vi 13 bäst i världen och efter finalen 17e bäst - 17e bäst!!  - i VÄRLDEN

Som om det inte räckte så har vi ett VM lagsilver!!!!


Det har tagit fram till nu för mig att förstå det, jag behövde få lite distans och smälta hela upplevelsen 


Oj vilket äventyr vi har varit på!!!

 • Resa ner och upp med otroligt trevligt och underhållande sällskap - Ditte och jag samåkte och vi körde följe med Maria och Lena B. Många intressanta och spännande diskussioner blev det och fantastiskt många skratt
 • Tävlingarna var väldigt välorganiserade, de låg före sin tidsplan varje dag!
 • Väldigt många och duktiga ekipage har vi sett och upplevt.
 • Häftigast var japanen med sin lilla gula labbe - han stöttade och peppade sin hund oavsett vad den gjorde, han jublade efter varje moment, även om han nollade - jätte trevligt att titta på! Japan kan nog bli giftiga framöver.
 • Fick efter många års glömska träna på tyskan - det var riktigt kul, även om jag glömt JÄTTE mycket sedan jag bodde nere i Tyskland
 • Mycket god mat - även om jag blev ganska trött på kött efter ett tag
 • Druckit god öl och gott vin
 • Lärt känna deltagarna i landslaget, vilket gott gäng vi var och vilken jätte skön stämning det var - mycket humor och många skratt!!

Våra två tävlingsdagar genomförde vi efter bästa förmåga, det finns inte mycket jag kunde gjort annorlunda varken i förhållande till de förutsättningar vi hade innan vi åkte ner, eller till de förutsättningar vi hade där nere. Jag klarade att hantera nerverna enligt de strategier jag gjort upp och enligt den plan jag förhöll mig till, som bl.a innebar att fokusera med Bruce Springsteen i öronen, hantera de tankar som kom med att notera att de finns och fortsätta göra min grej och visualisera hela programmet innan vi gick in på planen med moment, belöningar och känsla.


Qlura var trött redan under kvaldagen, vilket gjorde att det blev några detaljmissar och inte så mycket tryck i bl.a ingångar och trav ut och hem i vittringen - men på det stora hela gjorde hon en bra tävling.


I finalen var hon JÄTTE trött, därav ännu sämre tryck, missen (nollan - hon sprang på mitten) i app. dir tror jag också beror på det - det är lätt att ramla tillbaka i gamla problembeteenden när förutsättningarna är svåra, rutan stannade hon alldeles för tidigt - tror jag berodde på att jag stannade henne tidigt i kvalet så att hon då kunde glida in till mitten, ljuden i ff kommer framför allt när hon är trött och ff är hennes absolut sämsta moment och även det är svårt att genomföra med precision under svåra förutsättningar. Fjärren var vacker!!

Hon kämpade väl lilla prinsessan, direkt efter belöningen, lade hon sig och somnade och sov gott och länge   


Note to my self

 • Hålla mig till min plan på träningsläger i anslutning till mästerskap
 • Konditionsträna mycket mer innan
 • Träna Qlura på att sova och slappna av i buren
 • Träna mer på hal matta

STORT TACK Trollhättans Brukshundklubb för den otroligt vackra blomman jag fick med blombudet!!   


Nu är siktet inställt på SM i Borlänge   

Nu är det verkligen snart på riktigt....


Vi har förberett oss så gott det går - hur gör man när man förbereder sig inför ett världsmästerskap  

Vi har :

 • konditionstränat
 • tränat i stökig miljö
 • tränat med i miljö med hög ljudvolym
 • tränat på hal matta
 • tävlingstränat x flera
 • tränat med kommendering
 • övertränat - tränat med svårt (för Qlura svårt) upplägg
 • upprättat en tävlingsplan, där rutiner för transporter, momentrutiner och moment finns listat
 • haft 2 samtal med mentalcoach PO Lindvall, ska ha ett avslutande när vi är hemma igen.
 • köpt blått och gult nagellack   
 • vaccinerat och köpt maskmedel
 • tryckt ut alla tidsplaner och annat bra-ha-material
 • tryckt ut packlistan
 • säkert en hel del annat också.....

På lördag bär det av! Jag och Ditte kör följe med Maria B och Lena B, känns skönt att det är 2 bilar om något händer.


För mig är detta grymt stort - och det hade aldrig varit möjligt utan fantastiska träningskamrater i alla möjliga sammanhang - TACK alla ni - ingen nämnd och ingen glömd, men utan er inget världsmästerskap  


Nu ska vi åka iväg och ha det JÄTTE roligt, kanske få öva lite på tyskan, det var några år sedan jag bodde där nere....    - hör av mig när jag är hemma igen  En sak till: Fick ett mail från en privatelev som gjorde min dag! Känns stort att kunna få vara en del av ett stort kliv i rätt riktning!

En till sak: Fick en rolig utmaning av en annan bloggare, tyvärr har jag inte haft tid att sätta mig ner och utföra denna, hoppas att det blir mer luft i schemat i slutet av maj och DÅ ska jag ta tag i den!!

  Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se