Senaste inläggen

Av Karin Fischer Kristiansson - 9 februari 2012 19:57

Först JÄTTE GRATTIS till alla ni som kommit med i lydnadslandslagets talangtrupp!!!!!

Extra mycket grattis till Erica, Maria, Ingela och Carin. Grattis till Marika som fick behålla sin plats! Härligt jobbat!!!!!     


På lördag är det coachingträff!!! Då ska vi träna i en hall med hal matta. Planen är att börja med ingång på plan och ff - förståss. Sedan tänker jag så småningom köra en del fartiga moment, så att Qlura får lära sig hantera den hala mattan. Det lär ju bli en sådan matta på tävlingen i Malmö den 18 mars...

Jag ser fram emot denna träff JÄTTE mycket! Har turen att tillhöra ett gäng där alla peppar och stöttar oavsett nivå och det förekommer ingen avundsjuka eller konkurens, utan alla är väldigt ödmjuka och fulla av humor  


Nästa tävling är, som sagt, rankingtävlingen i Malmö. Håller tummarna för att de klarar att genomföra även lkl 1-3!! Vi får väl se hur mycket träning vi får till innan den.... Jag har ju inte hunnit skotta gräsmattan i år, på plogade tex parkeringar är det ofta väldigt halt och betala för inomhusträning flera gånger i veckan funkar inte i min plånbok  . Men det är ju egentligen bara att gilla läget och träna efter bästa förmåga och använda all kreativitet som finns - vädret går ju inte att påverka särskilt mycket    


Idag har vi varit på Aktiv Hund och träffat Kristina, Qlura fick massage och akupunktur, jag fick styrketräningstips till framför allt höger framben, som är och kommer att vara hennes akilleshäl - gäller att hålla henne välmusklad. Hon är absolut inte halt, men om hon får välja så väljer hon att ta i mindre med det benet. Ganska skönt att få det bekräftat, så att jag slipper gå runt och tro att jag inbillar mig.....   


Den 18 februari är det dags för träningstävling igen, i ridhus denna gång. Kalasbra att ha möjlighet att genomföra det ca 2 ggr i månaden! Det fyller väldigt många syften, ofta olika för varje gång, t ex reparera brister från sista tävlingen, testa av hur kedjor håller i tävlingssituation, få möjlighet till gruppmoment med olika hundar mm. mm.


Jag fick ledigt av chefen - så jag kan åka på de lydnadsträningsdagarna som jag blivit inbjuden till, med deltagare från hela Norden och Ryssland. Det ska bli FANTASTISKT roligt!!!! Jag känner mig verkligen priviligerad!!


Fick en följdfråga på inlägget den 22 januari: Tankar på hur man inte hamnar i det tänket?! Det är en spännande fråga som kräver ett eget inlägg - återkommer med det!   

ANNONS
Av Karin Fischer Kristiansson - 5 februari 2012 18:47

för att lägga upp en plan, innan jag tänder lamporna i trädgården för ett kortare träningspass. Fick en del information när jag länkade samtliga moment igår kväll (när det var -15 grader  


Tror, efter lite övervägande, att det blir de lugna delarna: ingångar på plan, ff, Z, fjärr och vittring. Börjar med detaljer, avslutar nog med 2 kedjor där samtliga lugna moment ingår. Den ena avslutas med vittring och den andra med Z:at.


Så får det bli!   

ANNONS
Av Karin Fischer Kristiansson - 31 januari 2012 20:20

Idag stod den i vägen vid rutskicket, den stod mitt i ringen av vittringspinnar och Qlura tyckte att den funkade som rundningsmärke vid "Spring"  


Efter helgens fantastiskt inspirerande landslagsläger, så var vi såå träningssugna att det inte fanns något som hindrade oss från träning, inte -10 grader, inte mörker, inte 10 cm snö på gräsmattan. Blev en kedja som höll fint och ff på gatan, där det var plogat   


Lägret var som sagt otroligt inspirerande och givande. Vi har haft förmånen att vara i kreativa grupper, både vad gäller fredagens gruppdiskussioner runt mentalträning samt lördagens och söndagens praktiska träning.


På fredagen föreläste P-O Lindvall, mentaltränare, jag gillar honom, har lyssnat på honom tidigare. Vi fick analysera senaste tävlingen/mästerskapet utifrån formeln:

Tänkte - Kände - Gjorde (+/-)

Denna formel kan användas före, under och efter tävling, före för att göra en plan, under för att hålla sig till planen och efter föra att reflektera med sig själv och erfarenheter att använda till nästa tävling. P-O pratade också om olika typer av mål.

Resultatmål - i förhållande till andra (placering)

Prestationsmål- i förhållande till mig själv (tex. poäng)

Processmål - kvalitetsmässigt bli bättre (handlar mer om känsla, hålla sig till planen etc)


P-O menar att resultat- och prestationsmål kommer om man fokuserar på processmålen, om jag fattat det rätt - det är ju inte säkert... men för mig blir det begripligt.

En snabbanalys angående att vi inte presterade så väl i SM-finalen var att vi redan kom i mål i kvalet och inte hade en plan för det, det blev en "distraktion". Distraktioner pratade vi en del om också, det som distraherar oss under tävling - väldigt lite av det går att påverka, utan vi behöver lära oss att förhålla oss till distraktionerna, tex publik, halt underlag mm  - störningsträning på hundspråk     


Under lördagen var fokus på app.dir, ff och sitt i grupp, söndagens fokus var störning och uthållighetsträning. Vårt fokus framöver tror jag ska handla mycket om överträning - ju mer jag tänker på det ju bättre tror jag att det passar mig och Qlura....... utvärdering kommer.


Stort tack ALLA som bidrog till en riktigt kreativ och rolig helg!!!


Har fått inbjudan till ett RIKTIGT spännande event i sommar - hoppas chefen är snäll och ger mig semester....   Av Karin Fischer Kristiansson - 26 januari 2012 08:16

Dagen idag - jobba, städa, tvätta, packa, träna, privatträning

Imorgon - mot Grängesberg och en hel helgs landslagsläger  Bara hundträning, hundprat hela helgen  . En av kvällarna kommer P-O Lindvall, mental coach, och föreläser !! Det ser jag mycket fram emot!! 

Jag tänker att om man vill prestera väl, så gäller det att ha ordentlig koll på sina tankar och känslor. Med koll menar jag nog egentligen att acceptera nervositet som en känsla som får lov att finnas och att jag tillsammans med tankarna, även de oönskade, och känslorna, även de mindre behagliga, går ut på tävlingsbanan och föjer min plan utan att låta de föregående stå ivägen för det jag vill. Detta är ett ämne jag tycker är superintressant - skulle kunna diskutera och bolla det massor

Återkommer efter helgen    

Av Karin Fischer Kristiansson - 22 januari 2012 19:09

Sist jag gjorde ett inlägg så var prinsessan halt...


Nu börjar hon bli mycket bättre, koppelpromenader och gå i stege 15 cm över marken har gjort susen! Vi har kunnat träna de lugna momenten och ibland är det faktiskt bra att bli begränsad  . För min del, så gör det att jag tar tag i detaljer som  jag blundat för, som 1. att faktiskt hålla vittringspinnen i samma grepp hela vägen in till sidan och 2. att sitta och  HÅLLA vittningspinne i munnen vid sidan, 3. kvickare förflyttning mellan stå och sitt i fjärrdirigeringen, 4. flera detaljer och uthållighet i fria följet. Sedan har vi förståss tränat på det som står högst upp på prio-listan: ingångar på plan!!


Jag har funderat en del på varför jag väljer att blunda för vissa detaljer och det jag kommit fram till är att jag styrs av samma inlärningsmekanismer som Qlura......   jag gör det jag blir förstärkt att göra - kortsiktigt. Det som skiljer oss från djuren är ju att vi kan tänka långsiktigt, men den mest värdefulla förstärkaren är den som kommer direkt på detaljen/beteendet...... Så jag fortsätter göra det som funkar för att slippa (slippa är ju också förstäkande    ) ta tag i de små bristerna som skulle kräva tankeverksamhet, energi och en del mindre bra träningspass innan detaljer blir som jag vill och då, långt senare, förstärkande.... Jag hamnar i tankefällor som "Det har ju gått ganska ok hittills", "NN´s detalj ser ju ungefär likadan ut och det har ju verkligen funkat", "Äsch, domaren ser inte det"...... 

Jag tror också att det är därför som det tar emot att träna helhet, för det är inte lika förstärkande (detaljerna blir sämre, långt till belöning, tankar om "massor att reparera", "var det inte bättre än så här i länk", mm mm) som att träna detaljer vilka är grymt belönande (snabbt, kortsiktigt, fräckt, tryck, tempo, precision, känsla av kompetens som hundtränare mm mm).

Någon som känner igen sig?

Om man vill utvecklas som hundtränare tror jag att det är superviktigt att ha en målplanering, planera sin träning och ha någon eller några att dela detta med, så att man kan stötta och peppa varandra när man hamnar i den kortsiktiga förstärkningsfällan.

Jag har turen att ha fantastiska träningskamrater och hade aldrig varit där vi är utan dem! TACK för att ni finns!!!!   Ingen nämnd ingen glömd!


Idag blev det inte tid till träning förrän det blev mörkt, så det blev träning i uterummet och där har vi inte fått ut någon el och därmed inga lampor, så det blev träning i skenet av stearinljus  funkade alldeles utmärkt! 

Av Karin Fischer Kristiansson - 16 januari 2012 20:51

Under träningen igår halkade Qlura på frosten när hon jagade efter bästa bollen..... Hon blev omedelbart halt på höger fram (japp, höger fram igen....), jag såg att hon blödde från den övre trampdynan, lindade den och tyckte det blev bättre. MEN det verkar vara en sträckning   , hon haltar efter vila......  Jag tycker att jag blivit bättre på uppvärming innan och sätter på täcke efter aktivitet, men jag måste nog vara ännu mer noggrann.

Av Karin Fischer Kristiansson - 12 januari 2012 20:20

I tisdags var vi hos Maria B, en fantastiskt givande dag!!   Fick många tips, tankar och roliga övningar med mig hem!!Träningspass som idag skulle jag vilja ha oftare   

  • Sprang djupt in i rutan trots att den stod 50 cm från sargen
  • Rappa ingångar vid sidan
  • Fokuserade ingångar på plan, från olika håll och utifrån och in genom dörren
  • Rappa ingångar vid sidan med både apport och vittringspinne
  • Häftigt ställande i inkallningen
  • Klarade att ha tålamod i vittringen, 30 pinnar utspridda på 2 diameter, i hästbajs och med en apport
  • Avslutade med ett helt ok fritt följ på drygt 3 minuter

En snabbanalys av ovanstående är nog att jag har blivit mer strukturerad och tränar på det jag behöver träna på, inte lika mycket "slask-träning" som innan...... Den stora utvärderingen kommer om en månad med coachingruppen   


Att ta med till nästa träning

  • En bättre plan för fjärrdirigering, där det blir fler lyckanden
  • Alltid börja VARJE träningspass med ingångar på planen

Imorgon länkar vi samtliga moment i programmet, planen är att göra det minst var 14e dag!

Av Karin Fischer Kristiansson - 8 januari 2012 18:45

 

Prinsessan transformed into Toker........


Igår var det träningstävlingsmöjlighet för de som ville. Tack ni som var med!! För mig och Qlura är det nödvändigt att få till de tävlingsmässiga passen med duktiga hundtränare som vi inte tränar med så ofta, andra röster som kommenderar, andra hundar i gruppmomenten och andra fräscha ögon som tittar.

Vi gjorde 3 korta länkar och avslutade med lite finlir i fria följet. Det vi fick svar på var att det är svårt att springa från ruta till vittningsapportering utan att norpa lite i andra pinnar än den rätta, att vi behöver backa och träna djup i rutan samt att starten i Z blev något överilad - för övrigt är jag ganska nöjd med övriga utföranden. Självklart finns det detaljer att fila på, men helheten var okIdag var det dejt med bästa Erica och Sandra!!  

Höll mig till planen, filmade ett längre fritt följ, lite drygt 4 minuter. Syftet med det är att min känsla av momentet inte stämmer överens med hur det ser ut och då tänker jag att om jag filmar, får jag en annan bild och så småningom kanske också en annan känsla.

Övertränade, gjorde svåra upplägg, för rutan och apporteringsdirigeringen, där tog det några försök innan det blev helt rätt - duktig liten prinsessa fortsätter jobba oavsett    Därefter försökte vi öka svårighetsgraden på vittringen och kom fram till att det saknas lite tålamod.....   När de ca 20 pinnarna låg på en diameter på ca 3 m då orkar inte prinsessan leta hela vägen...... Lagras i hårddisken   

Detaljer som funkade var uppsättandet från platsliggning, ingång på plan och delarna i Z:at........


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se